Monday, 11 February 2013

CUCUR NASI

 
Cucur Nasi
Bahan-bahan ( dapat dalam 20 biji )
  • 2 cawan nasi
  • 2 cawan air
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1/2 biji bawang besar, didadu
  • 1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap
  • toskan1 biji lada merah, hiris halus
  • Daun sup/daun bawang, hiris halus
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar.
  2. Kisar hingga halus
  3. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  5. Panaskan minyak untuk goreng terendam.
  6. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati2.
  7. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  8. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
  9. Angkat dan toskan.
  10. Buat selebihnya hingga siap. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.:)

No comments:

Post a Comment