Monday 11 March 2013

BISKUT ALMOND LANDON


 
 BHN-BHN

200 g mentega
1 cwn gula aising
1/2 cwn badam kisar
200 g tepung gandum
1 cwn tepung jagung
1 sdt esen vanilla
2 sdt susu tepung
1 bj kuning telur
80 bj badam panggang

HIASAN


Badam cincang
Coklat masakan gelap

CARA-CARA


1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan kuning telur,esen vanila dan susu tepung.Kacau sebati.
3.Masukkan tepung gandum,tepung jagung dan serbuk badam kisar dan kacau sehingga menjadi doh.
4.Ambil sebiji badam yang dipanggang dan balut dengan doh sehingga menjadi bentuk bujur.
5.Bakar pada suhu 180c selama 20min.Sebelum itu,panaskan ketuhar selama 10min.
6.Apabila sejuk,celupkan biskut ke dalam *coklat masakan yang menggunakan kaedah double boil.
7.Masukkan ke dalam cawan kertas dan taburkan badam cincang ke atas biskut.

CARA MASAK COKLAT GELAP


*potong coklat masakan gelap terlebih dahulu dan masukkan ke dalam periuk dan ketepikan
*masukkan air ke dalam periuk yang ke2 dan letakkan diatas api.
*masak coklat gelap tadi di atas periuk yg mendidih
*masak sehingga coklat tersebut cair

No comments:

Post a Comment