kata-kata semangat

Jgn.... mencintai setinggi langit kerana langit akan runtuh
Jgn... mencintai sedalam laut kerana laut akan surut

Jgn.... mencintai dunia kerana dunia akan hancur

Jgn.... mencintai bunga kerana bunga akan layu

Jgn.... mencintai manusia kerana manusia akan binasa

Cintailah Allah Yang Maha Kekal,Maha Bijaksana

listen al-quran dan terjemahan

Listen to Quran

JOM UJI KEPANTASAN ANDA

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

DIARI UMMI

DIARI UMMI
DIARI UMMI

Monday, 3 October 2011

DI SEBALIK NAMA RASUL KU

1. Kalimah Muhammad, jika kita gabungkan dalam bentuk mim-ha-mim-dal, maka akan menjadi sebuah sketsa seorang manusia. Anda tentu sudah maklum bahawa sebaik-baik makhluk yang pernah dicipta oleh Allah di muka bumi ini adalah MANUSIA. Dengan segala kelebihan mereka, sementara mahluk lain hanyalah haiwan, tumbuhan dan planet-planet yang penuh rahsia.
2. Kalimah Ahmad, jika kita teliti satu-persatu hurufnya, maka huruf-huruf itu akan menggambarkan seseorang yang sedang melakukan solat. Tahukah kamu bahawa SOLAT merupakan sebaik-baik doa dan ibadah yang diperintahkanNya.


3. Kalimah Muhammad, jika digabungkan huruf-hurufnya maka akan berbentuk layaknya manusia yang sedang sujud dalam solat. Dalam gerakan SUJUD dalam Solat merupakan inti dari semua rukun-rukunnya, kerana pada saat sujud manusia menundukkan 8 bahagian tubuhnya di bumi bukti kepasrahan kepada sang pencipta.


Subhanallah.. Allahu Akbar.. Betapa rahsia Allah sangat menggetarkan hati. Mungkin masih banyak tersirat rahsia-rahsia lain di sebalik susuk, nama dan semua yang berkaitan dengan kekasih Allah, Muhammad SAW.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...