Cucur
Nasi
Bahan-bahan
( dapat dalam 20 biji )
- 2 cawan nasi
- 2 cawan air
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 biji bawang besar, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1/2 biji bawang besar, didadu
- 1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap
- toskan1 biji lada merah, hiris halus
- Daun sup/daun bawang, hiris halus
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar.
- Kisar hingga halus
- Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam.
- Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati2.
- Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
- Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
- Buat selebihnya hingga siap. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.:)
No comments:
Post a Comment