kata-kata semangat

Jgn.... mencintai setinggi langit kerana langit akan runtuh
Jgn... mencintai sedalam laut kerana laut akan surut

Jgn.... mencintai dunia kerana dunia akan hancur

Jgn.... mencintai bunga kerana bunga akan layu

Jgn.... mencintai manusia kerana manusia akan binasa

Cintailah Allah Yang Maha Kekal,Maha Bijaksana

listen al-quran dan terjemahan

Listen to Quran

JOM UJI KEPANTASAN ANDA

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

DIARI UMMI

DIARI UMMI
DIARI UMMI

Monday, 11 February 2013

KEK BATIK LAPIS

 Photo: Kek Batik Lapis
Oleh: Hazwani Abdul Halim

250 gm biskut marie
200 gm Milo
3/4 tin susu pekat
2 sb serbuk koko
150 gm butter
3 biji telur A
1 sk serbuk nescaffe (sy pakai coffee oil)
1 sk esen vanilla
2 sb air (optional)

1. Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dgn baking paper/greasproof paper.
2.Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter,kacau rata.
3.Panaskan bahan tersebut dgn api kecil..Apabila sudah agak sebati,masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
4.Matikan api,tuang sesenduk adunan ke dalam loyang,ratakan dgn sudu dan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut..Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
5.Selesai lapisan terakhir,ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
6.Sejukkan kek,seelok-eloknya semalaman sblum dipotong menggunakan pisau tajam yg dicelup air terlebih dahulu..Sedia dihidang.

Selamat mencuba :)
Kek Batik Lapis

250 gm biskut marie
200 gm Milo
3/4 tin susu pekat
2 sb serbuk koko
150 gm butter
3 biji telur A
1 sk serbuk nescaffe (sy pakai coffee oil)
1 sk esen vanilla
2 sb air (optional)

1. Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dgn baking paper/greasproof paper.
2.Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter,kacau rata.
3.Panaskan bahan tersebut dgn api kecil..Apabila sudah agak sebati,masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
4.Matikan api,tuang sesenduk adunan ke dalam loyang,ratakan dgn sudu dan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut..Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
5.Selesai lapisan terakhir,ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
6.Sejukkan kek,seelok-eloknya semalaman sblum dipotong menggunakan pisau tajam yg dicelup air terlebih dahulu..Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...