kata-kata semangat

Jgn.... mencintai setinggi langit kerana langit akan runtuh
Jgn... mencintai sedalam laut kerana laut akan surut

Jgn.... mencintai dunia kerana dunia akan hancur

Jgn.... mencintai bunga kerana bunga akan layu

Jgn.... mencintai manusia kerana manusia akan binasa

Cintailah Allah Yang Maha Kekal,Maha Bijaksana

listen al-quran dan terjemahan

Listen to Quran

JOM UJI KEPANTASAN ANDA

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

DIARI UMMI

DIARI UMMI
DIARI UMMI

Monday 11 February 2013

PUDING ROTI BERSAMA SOS KASTARD

 Photo: PUDING ROTI BERSAMA SOS KASTAD
Oleh : Jamaliah Ibrahim 

12 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 litre susu segar/fresh milk
4 biji telur
1 senduk brown sugar 
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara
Rendam roti didalam fresh milk selama setengah jam. Masukkan telur, gula, butter dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Satukan dlm roti dan kacau adunan hingga sebati. 
Masukkan kismis dan kacau sedikit.
Tuang adunan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak. Cucuk dgn lidi utk mengetahui bahawa puding betul2 masak. Jika adunan tidak melekat pada lidi, bermakna sudah betul masak.

resepi sos kastard:

2 tin susu cair
4 sudu besar kastad
6 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara: 
Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. 
Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak (saya suka sedikit cair). 

Selamat mencuba! :)
-LIKE&SHARE-
PUDING ROTI BERSAMA SOS KASTAD

12 keping roti – dipotong kecil-kecil
1 litre susu segar/fresh milk
4 biji telur
1 senduk brown sugar
1 sudu besar esen vanilla
2 sudu besar butter
Sedikit kismis

Cara-cara
Rendam roti didalam fresh milk selama setengah jam. Masukkan telur, gula, butter dan esen vanilla di dalam bekas dan kacau hingga sekata. Satukan dlm roti dan kacau adunan hingga sebati.
Masukkan kismis dan kacau sedikit.
Tuang adunan ke dalam periuk nasi elektrik dan masak. Cucuk dgn lidi utk mengetahui bahawa puding betul2 masak. Jika adunan tidak melekat pada lidi, bermakna sudah betul masak.

resepi sos kastard:

2 tin susu cair
4 sudu besar kastad
6 sudu besar gula perang lembut
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:
Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur.
Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak (saya suka sedikit cair).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...